PPP Hodonín vznikla původně jako Okresní pedagogicko-psychologická poradna pod tehdejším odborem školství ONV Hodonín v srpnu 1969 a sídlila v ZŠ U Červených domků v Hodoníně. Z původně jednoho pracovníka-psychologa se za pětapadesát let náš tým rozrostl na současných dvaadvacet zaměstnanců (z toho je 9 psychologů, 6 speciálních pedagogů, 1 metodik prevence a 1 sociální pracovnice), pracujících na třech pracovištích – Hodonín, Kyjov a Veselí nad Moravou. Pracovní tým doplňují na každém pracovišti administrativní pracovnice, které jsou zároveň prvními kontaktními osobami.

Naší klientelou jsou děti, žáci a studenti ve věkovém rozmezí od tří do dvaadvaceti let (do ukončení střední školy nebo VOŠ). Každoročně se s žádostí o poskytnutí poradenské služby na nás obrátí kolem dvou tisíc klientů (u nezletilých prostřednictvím zákonných zástupců), s nimiž odborní pracovníci provedou za každý školní rok přes čtyři a půl tisíce individuálních činností (psychologické a speciálně pedagogické diagnostiky, psychologické a speciálně pedagogické intervence, podpůrných terapií apod.)

Od roku 1998 je zřizovatelem poradny Jihomoravský kraj. Spolupracujeme ale úzce i s organizacemi měst Hodonín, Kyjov a Veselí nad Moravou. Jsou to odbory školství městských úřadů, OSPOD, dále PČR, Charitami, mediační služby a další organizace pečující o duševní zdraví obyvatel všech tří regionů.

A jakou problematiku u nás v poradně nejčastěji pomáháme řešit? Největší procento případů zahrnují výchovné obtíže, následují výukové potíže. Třetí, neobsáhlejší kategorií jsou každoročně vyšetření zaměřená na posouzení školní zralosti, nově nám přibývají žáci socio-kulturně znevýhodnění (za poslední tři roky se významně navyšuje počet žáků-cizinců). Právě o sociálně znevýhodněné klienty a žáky cizince se spolu s odbornými pracovníky na vysoké úrovni stará již zmíněná sociální pracovnice. Kromě výše jmenovaných kategorií jsou našimi klienty žáci a studenti s psychickými potížemi, děti s logopedickými vadami, vycházející žáci ze základních škol, kterým poskytujeme profesní poradenství. Vedle žáků, kteří potřebují při vzdělávání podporu, se snažíme napomáhat školám a rodičům i v práci s dětmi nadanými a mimořádně nadanými.

V posledních letech vnímáme nárůst psychických obtíží u dětí, a to zejména v důsledku izolace dětí a mladistvých způsobené pandemií covidu, po

úderu tornáda v regionu Podluží, v souvislosti s vypuknutím války na Ukrajině. V této oblasti spolupracujeme úzce s dětskými psychiatry, psychoterapeuty i neziskovými organizacemi pečujícími o duševní zdraví dětí a mladistvých (např. Práh Jižní Morava, Nízkoprahový klub pohoda Hodonín a další). Velký kus práce odvádí v oblasti prevence rizikového chování a práce s problematickými kolektivy náš okresní metodik prevence.

A jak se do poradny objednat? Kontakty naleznete na úvodní straně našeho webu. K vyšetření dítěte v poradně nepotřebují zákonní zástupci nebo zletilý klient žádné doporučení. Objednat se lze na všech třech pracovištích osobně nebo telefonicky, popř. emailem. Důležitá je pro nás rovněž spolupráce se školami. Pro doplnění informací pro naši práci jsme rádi, když nám škola vyplní a zašle dotazník o žákovi/studentovi (datovou schránkou). Formuláře jsou ke stažení v oddíle Ke stažení.

Jsme rádi, že se nám již přes půl století úspěšně daří ve vzájemné spolupráci PPP, rodiny a školy nastavovat účinnou podporu dětem a žákům, kteří ji při svém vzdělávání potřebují a zároveň jsme otevřeni práci s nadanými dětmi, stejně jako podpoře při objevování jejich potenciálu a stimulaci jejich osobního růstu.

Mgr. Jana Taptičová, ředitelka